Een coördinatensysteem is een soort van UCS object in de tekening. Dit object heeft geen praktisch nut voor de output van de tekening zelf (Dit object zal dus nooit in een stuklijst of werktekening voorkomen).

Dit object dient enkel als hulpmiddel bij het plaatsen van intelligente elementen in bepaalde geometrische situaties.

Dit object heeft 3 lijnen, 3 vlakken en een nulpunt, elk in een eigen kleur. Deze kan u allemaal gebruiken om geometrische regels op te plaatsen.

Zoals u reeds gemerkt heeft, heeft elke tekening zulk een coördinatensysteem dat vast ligt op de World van de tekening en dat u niet kan verwijderen. Dit speciaal World coördinatensysteem kunnen we eveneens gebruiken in geometrische regels. Het is nuttig voor verbindingen die gebaseerd zijn op het ’grondvlak’ van de tekening (bijvoorbeeld een voetplaat).

 

We nemen de nokverbinding als illustratievoorbeeld:

Het probleem: 2 liggers komen op elkaar uit in een puntvorm. We moeten op het kruispunt 2 kopplaten plaatsen.

 

Er zijn manieren om dit zonder coördinatensysteem op te lossen door geometrische regels direct op de kopplaten te plaatsen. Hier zijn echter veel (moeilijke) regels voor nodig en dus ook veel denkwerk, zowel voor u bij het plaatsen van de regels als voor de computer bij het oplossen van deze regels.

Als we een moeilijk probleem op een gemakkelijke manier willen oplossen, dan doen we dit door het probleem in stukken op te splitsen, en die stukken individueel op te lossen.

Hier komt het coördinatensysteem en de modules van pas. We gebruiken het coördinatensysteem om enkel het kruispunt van de profielen te berekenen. Zodra dit gebeurd is, gebruiken we dit coördinatensysteem om de kopplaten op te baseren. Het probleem lossen we zo dus op in twee stukken.

We maken de geometrische regels zo aan zodat het coördinatensysteem met het nulpunt op het kruispunt van de profielen ligt. De juiste oriëntatie van het coördinatensysteem moet dan nog bepaald worden, in dit voorbeeld werd een vlak evenwijdig gemaakt met het World coördinatensysteem.

 

Dan rest nog de kopplaten dewelke we op dit coördinatensysteem baseren. Het is een goed idee om de kopplaten in een aparte module te steken. Dit maakt het voor de computer gemakkelijker de oplossing te berekenen: u splitst dan namelijk ook voor de computer het probleem op in stukken waardoor de performantie optimaal zal zijn.