De naam die we geven, structuren, zegt reeds genoeg: het kan allerlei zijn en kan dus voor veel doeleinden gebruikt worden. Doeleinden die u zelf kan uitvinden.

Een toepassingsvoorbeeld van structuren is een trede
Het probleem in Parabuild voor een trede is het volgende: indien men de trede wenst te tekenen, dan moet men verschillende strippen tekenen. De problemen komen dan tevoorschijn in de stuklijsten en werktekeningen, omdat de strippen van de trede hier mee in komen, welk niet de bedoeling is want de trede wordt als één onderdeel aangekocht.
Een andere mogelijkheid is de trede niet met Parabuild te tekenen maar met lijnen/solids. Zo komt de trede niet in de stuklijst, maar verschillende voordelen vallen weg: geen boutencontrole, geen clashcontrole, ...
Met een "structuur" in Parabuild kunnen deze problemen opgelost worden.
Een structuur is een groep van elementen, dat in Parabuild als één element beschouwd wordt, en dus als 1 element zal voorkomen in de stuklijsten en werktekeningen.

Om een structuur te maken, ga je als volgt te werk:

Teken eerst de trede (Dit mag u met alles door elkaar tekenen: platen, strippen, bouten, lijnen, 3D-Solids, ...).

Steek al deze elementen samen in de elementen-bibliotheek . Kies als naam in de bibliotheek de naam die je later in de stuklijst wenst.

Open nu de elementen-bibliotheek  om het zojuist gemaakte element in de 3D-tekening te voegen, maar klik links-onderaan de optie "Invoegen als één structuur" aan.


Je ziet nu op je scherm de trede, maar als je ze selecteert dan merk je dat alle elementen één groep vormen.
In de stuklijst zal je nu 1 element vinden voor de trede (met jouw gekozen naam).
Indien je dit element selecteert, en je vraagt de properties op, dan zal je merken dat het herkend wordt als een structuur met haar eigen eigenschappen.
De structuur heeft ook een posnummer, een merknummer, een fase en een revisie. U kan het ook lassen tegen eender welk Parabuild element zodat het in de merktekening als een gelast element zal bijkomen!
Parabuild kan het gewicht van de structuur berekenen. Dit gewicht is uiteraard afhankelijk van het materiaal dat je aan de structuur toekent.
Je kan meerdere tredes in de tekening zetten door de trede simpelweg te kopieren. In de stuklijst komt dan automatisch het aantal tredes.

Onder de motorkap van Structuren (wat doet Parabuild nu juist met Structuren).
Bij het invoegen uit de elementen-bibliotheek wordt in de tekening een block geplaatst onder de gekozen naam.
Hierna wordt een "Block Reference" gemaakt zodat je de block één keer ziet op je scherm.
Deze Block Reference wordt door Parabuild als een type Structuur bestempeld en wordt uitgebreid zodat het volgende gebruikt kan worden met structuren: properties, lassen, clash-controle, nummeren, stuklijsten en werkplaatstekeningen.
Bij het kopiëren van de structuur wordt enkel de block reference gekopieerd, niet de block zelf. De block blijft dus maar 1 keer aanwezig in de tekening, maar heeft verschillende 'referenties' zodat je er meerdere kan plaatsen.